Τετάρτη 23.10.2024 | Εορτάζουν: Ιάκωβος, Ιακωβίνα, Ζακελίνα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Δέχεται καθημερινά το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων

Καταγγελίες για εργασιακές συνθήκες

ΤΟΠΙΚΑ 06.07.2024 | 8:35 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Πληθώρα καταγγελιών δέχεται το τελευταίο διάστημα η Διοίκηση του  Εργατικού Κέντρου Τρικάλων από εργαζόμενους για τις συνθήκες εργασίας τους, ιδίως τις ημέρες που ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο.

Εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι βιώνουν σωματική καταπόνηση, λόγω ζέστης, αφού εργάζονται σε ανυπόφορες συνθήκες με αποπνικτικές θερμοκρασίες, χωρίς ανεμιστήρες και κλιματιστικά.

Για τον λόγο αυτόν, πριν λίγες ημέρες αντιπροσωπεία του εργατοϋπαλληλικού κέντρου επισκέφθηκε την Επιθεώρηση Εργασίας και το Τμήμα Υγιεινής & Ασφάλειας, όπου κατέθεσε την κατάσταση που επικρατεί.

«Ζητήσαμε  να προχωρήσουμε σε κοινούς ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, ώστε να δούμε την εφαρμογή των μέτρων και τις συνθήκες εργασίας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων Δημήτρης Αρμάγος.

Ο κ. Αρμάγος τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη, η διενέργεια ελέγχων σε εργασιακούς χώρους, εκτός από τις οικοδομές και άλλους υπαίθριους χώρους, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων.

Εξαήμερη εργασία: Εργασιακός «χειμώνας» μέσα στο καλοκαίρι

Πρεμιέρα είχαμε την 1η Ιουλίου για τον εργασιακό νόμος Γεωργιάδη (εξαήμερη εργασία) που ψηφίστηκε πέρυσι το φθινόπωρο, «πακέτο» με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στην βιομηχανία.

Το μέτρο αφορά το δικαίωμα που θα έχει εφεξής ο εργοδότης να επιβάλει μονομερώς εργασία έξι ημερών την εβδομάδα. Το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας – σύμφωνα με το νόμο 5053/23 – αφορά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας οι οποίες εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Δεν θα αφορά δημόσιο τομέα και τράπεζες, ενώ εξαιρούνται της ρύθμισης ο τουρισμός και ο επισιτισμός.

Για ακόμα έναν αντεργατικό νόμο έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων Δημήτρης Αρμάγος που έρχεται να προστεθεί σε άλλους τόσους.

«Από την 1η Ιουλίου έχουμε την εφαρμογή ενός ακόμα αντεργατικού νόμου που προστίθεται σε μια σειρά, άλλων αντεργατικών νόμων που «ξεχαρβαλώνει» το πενθήμερο και το ωράριο εργασίας με το πρόσχημα, του μεγάλου φόρτου εργασίας. Ουσιαστικά, πρόκειται για ακόμα ένα δωράκι στους εργοδότες, οι οποίοι μπορούν να επιβάλλουν στους εργαζόμενους, εξαήμερη εργασία με το … τυράκι στη φάκα για προσαύξηση έως 40%. Βέβαια, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο μισθός των εργαζομένων δεν φτάνει, ούτε για το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα. Έρχονται με μονομερή εφαρμογή από την μεριά των εργοδοτών να εφαρμόσουν μια τέτοια ρύθμιση, ώστε να πάμε σε εργασιακές συνθήκες αιτημάτων του 19ου αιώνα. Σήμερα, στον 21ο αιώνα μιλάμε για ωράρια “λάστιχο”» υπογράμμισε ο κ. Αρμάγος.

Καθεστώς «μαύρο» εργασιακά

Περίπου 44 εργατικά ατυχήματα καταγράφονται κατά μέσο όρο κάθε μέρα από τις αρχές του έτους μέχρι τις 25 Ιουνίου 2024 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας.

Ειδικότερα από την αρχή του έτους, στο πεδίο εποπτείας της Επιθεώρησης Εργασίας έχουν γίνει 7.800 ατυχήματα, εκ των οποίων 24 θανατηφόρα. Τα τελευταία χρόνια τα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα αυξάνονται θλιβερά λόγω των άθλιων συνθηκών εργασίας στους χώρους εργασίας και των εξαντλητικών ωραρίων.

Το 2023 αναγγέλθηκαν 14.920 εργατικά ατυχήματα στις Υπηρεσίες Επιθεώρησης ΑΥΕ, έναντι 14.388 το 2022 και 11.957 το 2021.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά των εργατικών ατυχημάτων που διερευνήθηκαν από την Επιθεώρηση Εργασίας, αντιστοιχούν κατά σειρά στον κλάδο του λιανικού εμπορίου εκτός οχημάτων (22,8%), στον κλάδο των καταλυμάτων (9,3%), στον κλάδο της Δημόσιας Διοίκησης και Άμυνας και υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης (9,3%), στον κλάδο των δραστηριοτήτων ανθρώπινης υγείας (6,4%), στις κατασκευές (6%), στον κλάδο του χονδρικού εμπορίου εκτός οχημάτων (5,3%) και στη βιομηχανία τροφίμων (4,9%).

Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα σε απόλυτους αριθμούς ανήλθαν σε 47 το 2023, έναντι 46 το 2022 και το 2021.

Σημειώνεται ότι τα θανατηφόρα ατυχήματα τα οποία οφείλονταν αποκλειστικά σε παθολογικά αίτια και τα οποία διερευνήθηκαν και αξιολογήθηκαν από τις υπηρεσίες ΑΥΕ για το έτος 2022 ήταν 57, ενώ το για 2023 61.

Η κατανομή των 47 θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων ανά είδος εργασίας κατά την οποία προκλήθηκε το ατύχημα φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, με την πλειοψηφία των ατυχημάτων να αφορά σε τεχνικές εργασίες, που αφορούν είτε εργασίες σε εργοτάξιο είτε σε άλλους χώρους πλην εργοταξίων.

Ειδικότερα στον τομέα των κατασκευών το 2023 συνέβησαν 24 θανατηφόρα ατυχήματα έναντι 19 το 2022, 17 το 2021, 14 το 2020, 16 το 2019, 7 το 2018 κοκ.

Ο πρόεδρος του εργατοϋπαλληλικού κέντρου σημείωσε ότι η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων κα δυστυχημάτων είναι θλιβερή και έρχεται ως απόρροια των μνημονιακών νόμων που εφαρμόζονται.

«Όλα αυτά δημιουργούν τις προϋποθέσεις να αυξάνονται τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, διότι η καταπόνηση των εργαζομένων είναι τέτοια που ατονεί τόσο το σώμα, όσο και το νου. Εξάλλου, το βλέπουμε, αφού τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι καθημερινά αυξάνονται τα εργατικά ατυχήματα» υπογράμμισε.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης