Τετάρτη 23.10.2024 | Εορτάζουν: Ιάκωβος, Ιακωβίνα, Ζακελίνα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Να προστατευθεί το πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου

ΤΟΠΙΚΑ 07.07.2024 | 8:32 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο δασικό συγκρότημα του Περτουλίου αναδεικνύει μέσω επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ, κρούοντας τον κίνδυνο για την επόμενη ημέρα, σχετικά με την διαχείριση του.

Μετά τον «Ντάνιελ» το πανεπιστημιακό δάσος έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές που ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί. Μάλιστα, ο  δασικός δρόμος που οδηγεί στο κτίριο το γνωστό ως “Ησυχαστήριο”, που στεγάζει τους τριτοετείς και τεταρτοετείς  φοιτητές της Δασολογικής Σχολής του ΑΠΘ  που έρχονται για εκπαίδευση το καλοκαίρι, έχει καταστραφεί από τις κατολισθήσεις, ενώ έχει καταστραφεί και το δίκτυο υδροδότησης  από το οποίο τροφοδοτούνταν το κτίριο αυτό.

Για την κορυφή του παγόβουνου πάνω σε πολλά προβλήματα που καταγράφονται στο Πανεπιστημιακό δάσος, έκανε λόγο ο γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Τρικάλων του ΚΚΕ Σωτήρης Σωτηρόπουλος.

Ο κ. Σωτηρόπουλος σημείωσε ότι μετά τον “Ντάνιελ” το  δασικό οδικό δίκτυο είναι σχεδόν απροσπέλαστο και μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την σταθεροποίηση του εδάφους.

Ο γραμματέας της Τ.Ε. Τρικάλων του κόμματος στάθηκε και στην  κατάργηση ως αυτοτελούς Νομικού Προσώπου του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών (ανήκε στη Δασολογική Σχολή του ΑΠΘ μέχρι πρότινος), το οποίο είχε τη διαχείριση του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου.

«Το εν λόγω ΝΠΔΔ συγχωνεύτηκε με άλλους φορείς του ΑΠΘ και απορροφήθηκε από το Πανεπιστήμιο, δημιουργώντας ένα μεγάλο κενό όσον αφορά την επιστημονική εποπτεία και διαχείριση του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου» σημείωσε και πρόσθεσε «Από πέρυσι το καλοκαίρι δεν προχωρά καμία εργασία-  όπως η υλοτόμηση- προέκυψαν οι καταστροφές λόγω Ντάνιελ, ενώ φέτος για πρώτη φορά δε θα γίνει η πρακτική άσκηση των φοιτητών της Δασολογικής Σχολής».

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την Κυβέρνηση ότι αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη για την αδιαφορία, σχετικά με την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και οι ευθύνες είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σωτηρόπουλος τόνισε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για παραχώρηση σε ιδιωτικά συμφέροντα.

«Κινείται έγγραφο με το οποίο κατεπειγόντως καλούνται τα μέλη ΔΕΠ να καταθέσουν προτάσεις για μια σειρά από επιχειρηματικές δραστηριότητες για την αναζήτηση εσόδων, μεταξύ αυτών και το δάσος», πρόσθεσε.

Η επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Θέμα: Κατεπείγοντα ζητήματα για το Πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου. Να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία για την παράδοση του σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Στις 18/4/2024 οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερώτηση στο Υπουργείο Παιδείας για αντιμετώπιση των καταστροφών από τον Daniel  στο Πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου αλλά το Υπουργείο δεν απάντησε. Επαναλαμβάνουμε την Ερώτηση στα βασικά της σημεία,  γιατί  όλες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν στο ακέραιο τις ανησυχίες που διατυπώσαμε:

«Από την καταιγίδα “Daniel” έχουν σημειωθεί πολύ μεγάλες ζημιές στο δασικό συγκρότημα Περτουλίου. Το δασικό οδικό δίκτυο είναι σχεδόν απροσπέλαστο αφού έχουν σημειωθεί μεγάλης έκτασης κατολισθήσεις σε πάνω από 20 σημεία, ενώ συνεχίζεται η διάβρωση του εδάφους, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την σταθεροποίηση του εδάφους.

Ο δασικός δρόμος που οδηγεί στο κτίριο το γνωστό ως “Ησυχαστήριο”, που στεγάζει τους τριτοετείς και τεταρτοετείς  φοιτητές της Δασολογικής Σχολής του ΑΠΘ  που έρχονται για εκπαίδευση το καλοκαίρι, έχει καταστραφεί από τις κατολισθήσεις, ενώ έχει καταστραφεί και το δίκτυο υδροδότησης  από το οποίο τροφοδοτούνταν το κτίριο αυτό.

Πρόχειρες προσπάθειες για την διάνοιξη δρόμων, χωρίς να ληφθούν μέτρα για την σταθεροποίηση και την αντιστήριξη,  προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερες κατολισθήσεις. Εκτός από την έλλειψη μέτρων για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων, η αγωνία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης φωτιάς, με απροσπέλαστους τους δασικούς δρόμους.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη από την αδιαφορία για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Οι ευθύνες της είναι ακόμη μεγαλύτερες αφού με τον νόμο 4957/2022 Διέλυσε το Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών (ΤΔΔΠΔ ) που είχε την Διαχείριση του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου, το οποίο  είχε παραχωρηθεί με νόμο το 1934 από το Ελληνικό Δημόσιο που έχει την κυριότητα, για ερευνητικούς σκοπούς και την εκπαίδευση των φοιτητών στην Δασολογική Σχολή του ΑΠΘ.

Είναι γνωστό ότι το ΤΔΔΠΔ ήταν ΝΠΔΔ και η διοίκηση ορίζονταν από την Δασολογική Σχολή.  Μετά την κατάργηση του ΤΔΔΠΔ  υπάρχει ένα μεγάλο κενό όσον αφορά την επιστημονική εποπτεία και διαχείριση του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου γεγονός που οδηγεί στην απαξίωση  και την υποβάθμιση του και ταυτόχρονα προετοιμάζει το έδαφος για την παράδοση του στους  επιχειρηματικού ομίλους.»

Η εγκληματική έλλειψη μέτρων για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων δημιουργεί νέους κινδύνους  τόσο  για νέες κατολισθήσεις, όσο  και για τον κίνδυνο φωτιάς καθώς επίσης και για την  γενικότερη υποβάθμιση του  δασικού οκοσυστήματος, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται, όπως τα θέματα αυτά επισημαίνονται  στο από 27-6-2024 έγγραφο του παραρτήματος Μ-Θ του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που  απευθύνεται στον Πρωθυπουργό.  Αποτέλεσμα αυτής της εγκατάλειψης είναι το γεγονός  ότι εφέτος  για  πρώτη  φορά οι φοιτητές δασολογίας δεν θα κάνουν την πρακτική άσκηση τους στο δάσος του Περτουλίου .

Την ίδια περίοδο  η Πρυτανεία του ΑΠΘ  αντί να αναλάβει τις ευθύνες για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αξιοποιώντας τον νόμο «Κεραμέως», τον νόμο  4975/2022, ετοιμάζεται να παραδώσει το δάσος  στο έλεος των επιχειρηματικών ομίλων και της κερδοσκοπίας με πρόσχημα την αναζήτηση  εσόδων για την λειτουργία του Πανεπιστημίου, όπως αποκαλύπτεται από το έγγραφο που διακινείται  αυτήν την περίοδο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ Υπουργός, πως τοποθετείται η κυβέρνηση στα ζητήματα αυτά και τι μέτρα θα πάρουν έστω και τώρα για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων

Ο Βουλευτής

Μεταξάς Βασίλης

 

Ευαγγελία Κάκια

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης