Παρασκευή 12.07.2024 | Εορτάζουν: Βερονίκη, Βερόνικα, Βέρα, Βερενίκη, Παΐσιος, Παΐσης, Παϊσία, Ιλάριος

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Οι φοροτεχνικοί πιέζουν για παράταση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ09.07.2024 | 4:15 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Πιέσεις από τους λογιστές δέχεται το υπουργείο Οικονομικών για τις φορολογικές δηλώσεις καθώς και τη διορία παράτασης που ζητούν.

Το υπουργείο Οικονομικών αντικρούει καθημερινά την εντεινόμενη πίεση φοροτεχνικών και λογιστών μια νέα παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Με τον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να «τρέχει» και να λήγει σε 17 ημέρες, περίπου 4 στα 10 νοικοκυριά και 1 στις 3 επιχειρήσεις κρατούν αποστάσεις από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, ενώ λογιστές και φορείς της αγοράς επικαλούμενοι προβλήματα που παραμένουν στο σύστημα.

Από τις 25 Απριλίου πουν άνοιξε το σύστημα υποβολών, έχουν κατατεθεί συνολικά 4,3 εκατομμύρια από τις περίπου 6,5 εκατομμύρια δηλώσεις Ε1 που αναμένονται να υποβληθούν συνολικά εφέτος.

Στις ημέρες που απομένουν θα έπρεπε να υποβάλλονται σχεδόν 130.000 δηλώσεις την μέρα (ή πάνω από 150.000 κάθε εργάσιμη) που απομένει ως τις 26 Ιουλίου.

Πρακτικά, όμως, μόνο μία μέρα από τις 25 Απριλίου συνέβη να υποβληθούν 130.000 δηλώσεις Ε1 (στις 2 Ιουλίου) και όλες οι άλλες δεν ξεπέρασαν ποτέ τις 100.000 ημερησίως, με εξαίρεση στις 26 και 27 Ιουνίου, όταν υποβλήθηκαν 115.000 την ημέρα και στις 2 Ιουλίου όπου έγινε αυτόματη υποβολή από την ΑΑΔΕ για 522.000 υπόχρεους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, μέχρι τις 26 Ιουλίου θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 2.500.000 δηλώσεις, συν όσες τροποποιητικές χρειαστεί να γίνουν για τις 423.000 δηλώσεις οι οποίες υποβλήθηκαν αυτόματα, μετά τη διαπίστωση ύπαρξης ελλείψεων και ανακριβών στοιχείων.

Οπως επισημαίνουν οι λογιστές, λόγω προβλημάτων και λανθασμένων στοιχείων για τις μισές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί θα πρέπει να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις.

Για τον λόγο αυτόν, όπως αναφέρουν, είναι επιβεβλημένη η παράταση των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Οι λογιστές εντοπίζουν λάθη, καθυστερήσεις και παραλείψεις στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων όπως:

-Λανθασμένοι τόκοι από ορισμένες τράπεζες.

-Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023 δεν φαίνονται στο Ε1.

-Εκκρεμεί ακόμα από τη ΔΥΠΑ η ανάρτηση επιδομάτων του προγράμματος προεργασίας.

-Δεν αναγνωρίζονται οικισμοί κάτω των 500 κατοίκων στις περιπτώσεις όπου το όνομα του οικισμού, όπως είναι δηλωμένο στο μητρώο της ΑΑΔΕ, δεν ταυτίζεται πλήρως με το όνομα του οικισμού όπως αυτό αναφέρεται στην Απογραφή.

-Οσοι συνταξιούχοι πήραν αναδρομικά από το Μετοχικό Ταμείο δεν είχαν συμπεριληφθεί στον κωδικό 269. Αν και λύθηκε το πρόβλημα, οι συνταξιούχοι δεν έχουν λάβει ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.

-Πολλοί αγρότες φορολογούνται με τον τεκμαρτό τρόπο λόγω προβλήματος του ΚΑΔ στο μητρώο.

-Οι συνταξιούχοι δεν έχουν λάβει ειδοποίηση για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που εισέπραξαν το 2023 για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης