Πέμπτη 18.07.2024 | Εορτάζουν: Αιμιλιανός, Αιμίλιος, Αιμιλιανή, Έμμυ, Αιμιλία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Μεγάλη η οικοδομική δραστηριότητα στα Τρίκαλα

ΤΟΠΙΚΑ02.07.2024 | 8:33 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Εκρηκτική παραμένει η οικοδομική δραστηριότητα στα Τρίκαλα τα οποία αναλογικά, είναι στην κορυφή σε άδειες νέων οικοδομών στη χώρα μας!

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Αύξηση 13,1% σημείωσε ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον μήνα αυτό εκδόθηκαν 3.728 οικοδομικές άδειες που αντιστοιχούν σε 864.988 m2 επιφάνειας και 3.248.483 m3 όγκου.

Αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί αύξηση κατά 39,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 37,7% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 13,1% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Το α’ τρίμηνο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση κατά 42,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 40,4% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 26,7% στον όγκο, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023.

Σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων το συγκεκριμένο διάστημα εκδόθηκαν 22 νέες οικοδομικές άδειες οι οποίες αφορούν κατασκευές (συνολικά) 51 ορόφων, συνολικής επιφάνειας 7.937 τετραγωνικών μέτρων.

Αυτό που δείχνει τη δυναμική της οικοδομικής δραστηριότητας στα Τρίκαλα είναι η σύγκριση με τους υπόλοιπους Νομούς της Θεσσαλίας.

Στη Λάρισα η οποία έχει υπερδιπλάσιο πληθυσμό από τα Τρίκαλα εκδόθηκαν επίσης 22 οικοδομικές δραστηριότητες για οικοδομές συνολικής επιφάνειας 9.942   τετραγωνικών μέτρων.  Μικρότερης επιφάνειας ήταν οι άδειες που εκδόθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας οι οποίες αριθμητικά μπορεί να είναι 23 αλλά η επιφάνεια είναι κατά 2.000 τ.μ. μικρότερη σε σχέση με εκείνες που εκδόθηκαν για την Π.Ε. Τρικάλων.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας η οικοδομική δραστηριότητα είναι υποτονική αφού εκδόθηκαν μόλις 6 οικοδομικές άδειες για κτήρια επιφάνειας 1.371  τετραγωνικών μέτρων.

Συνολικά σε επίπεδο Θεσσαλίας εκδόθηκαν 75 οικοδομικές άδεις για κτήρια (αθροιστικά) 213 ορόφων συνολικής επιφάνειας 25.948  τετραγωνικών μέτρων.

Οικοδομική δραστηριότητα και αύξηση τιμών

Παρά την εκρηκτική οικοδομική δραστηριότητα στα Τρίκαλα οι τιμές τόσο για την αγορά διαμερισμάτων όσο και για την ενοικίαση συνεχίζουν την ανοδική της τροχιά. Είναι χαρακτηριστικό πως παρά το γεγονός ότι τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια «σηκώθηκαν» δεκάδες οικοδομές οι τιμές για την αγορά νεόδμητων διαμερισμάτων έχουν ξεπεράσει το ψυχολογικό φράγμα των 2.000 ευρώ το τετραγωνικό.  Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τη χθεσινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, τα Τρίκαλα (μαζί με την Πάτρα) παρουσίασαν την μεγαλύτερη μεταβολή προς τα πάνω για την ενοικίαση διαμερισμάτων σε διάστημα ενός έτους.  Η μέση τιμή ενοικίασης στα Τρίκαλα είναι στα 6,2 ευρώ το τετραγωνικό όταν πριν από ένα χρόνο ήταν κάτω από τα 6 ευρώ γεγονός που καθιστά ακριβή υπόθεση τη φοιτητική στέγη στην πόλη μας. Πρακτικά για να νοικιάσει ένας φοιτητής ένα μικρό διαμέρισμα στα Τρίκαλα θα πρέπει να καταβάλει (για ένα αξιοπρεπές διαμέρισμα)  πάνω από 400 ευρώ το μήνα! Κι αυτό τη στιγμή που η πόλη μας δεν έχει την εναλλακτική των φοιτητικών εστιών που παρέχουν στους φοιτητές των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων άλλες πόλεις, λόγω της εμμονής των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να εξαιρέσουν τα Τρίκαλα από το πρόγραμμα ανέγερσης φοιτητικών εστιών.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης