Τρίτη 16.07.2024 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Στον «αέρα» εργαζόμενοι στη δομή του Κουτσόχερου

ΤΟΠΙΚΑ22.06.2024 | 8:46 πμ

Γράφει ο/η

Λογιστήριο

Γράφει ο/η Λογιστήριο

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι ενημερωθήκαν μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος ότι απολύονται τέλη του τρέχοντος μήνα

Στον «αέρα» βρίσκονται 12 εργαζόμενοι στη Δομή του Κουτσόχερου  από το Πρόγραμμα PHILOS ΙΙ.
Στη συγκεκριμένη δομή εκτός των προσφύγων και των μεταναστών φιλοξενούνται από τη θεομηνία και έκτοτε και πλημμυροπαθείς της περιοχής Φαρκαδόνας αλλά και του δήμου Παλαμά οι οποίοι μετά τον Daniel είναι άστεγοι.
Πρόκειται για συμβασιούχους του ΕΟΔΥ οι οποίοι καλύπτουν από το 2018 κενά στη προσφυγική δομή. Όπως καταγγέλλουν ενημερώθηκαν με e-mail ότι απολύονται στο τέλος του μήνα. Αυτή τη στιγμή στην δομή του Κουτσόχερου απασχολούνται 12 άτομα εκ των οποίων 4 από Λάρισα, 5 από Τρίκαλα, 2 από Καρδίτσα και 1 από Ελασσόνα.
Τι είχε συμβεί;
Πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση αποφάσισε τη συνέχιση του προγράμματος (αποκαλούμενο «Ιπποκράτης» πλέον) από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και όχι το υπουργείο Υγείας. Ο ΔΟΜ με τη σειρά του θα υλοποιεί το πρόγραμμα μέσω κάποιας ΜΚΟ (δεν έχει υπογραφεί ακόμα μνημόνιο συνεργασίας) και οι απασχολούμενοι στο Philos δικαίως έχουν χτυπήσει «καμπάνες» τόσο για την παροχή περίθαλψης στους πρόσφυγες όσο και για τη δική τους εργασιακή προοπτική.
Οι εργαζόμενοι στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στο πρόγραμμα «Philos ΙΙ – Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση» καταγγέλλουν την απαράδεκτη κίνηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος Παρασκευή μεσημέρι θεώρησε σωστό να ενημερώσει μέσω ενός ελεεινού e-mail εκατοντάδες εργαζόμενες και εργαζόμενους του προγράμματος Philos ότι οι συμβάσεις τους θα λήξουν στις 30/6, παρά το γεγονός ότι στις αρχές Μαΐου ο ίδιος ο ΕΟΔΥ ζήτησε από τους εργαζόμενους υπεύθυνες δηλώσεις αποδοχής ή όχι παράτασης συμβάσεων έως και 31/7.
Το χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. πρόγραμμα Philos I και II έχει αποδειχτεί ένα καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας και ομηρίας για χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα αποδείχθηκε απολύτως ανεπαρκές όσον αφορά την παροχή στοιχειωδών παροχών υγείας στους ευάλωτους πληθυσμούς των προσφυγικών δομών.
Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Philos αναρωτιούνται για τα κίνητρα και τη χρονικότητα του e-mail της απόλυσής τους. «Την ημέρα που συμπληρωνόταν ένας χρόνος ακριβώς από το εγκληματικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο πάνω από 600 πρόσφυγες, και πραγματοποιούνταν κυβερνητικός ανασχηματισμός με αλλαγή στο υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου και παραμονή «επί τα αυτά» στο Υγείας. Συμβολική και «σημαδιακή» η μέρα λοιπόν που αποφάσισε η διοίκηση του ΕΟΔΥ να απειλήσει με τον εργασιακό καιάδα τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του Philos» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι και ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα σκύψουν το κεφάλι σε κάθε αυθαιρεσία και μόχλευση εναντίον του εργασιακού τους μέλλοντος και της προάσπισης της δημόσιας υγείας ως καθολικού αγαθού.

Του Λάζαρου Μάμαλη

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης