Παρασκευή 19.07.2024 | Εορτάζουν: Γαρυφαλλιά, Γαριφαλιά, Διός, Δίας, Μακρίνα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Ξενάγηση μαθητών στο παραδοσιακό οικισμό του Βαρουσίου

ΤΟΠΙΚΑ19.06.2024 | 8:36 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Την Τετάρτη 12/6/24 οι μαθητές τού 4ου Δημοτικού Σχολείου ξεναγήθηκαν στον παραδοσιακό οικισμό ΒΑΡΟΥΣΙ από τον πρόεδρο τού πολιτιστικού συλλόγου “ΤΟ ΒΑΡΟΥΣΙ”. Μετά οι μαθητές έγραψαν μια έκθεση και η καλύτερη δημοσιεύεται παρακάτω.

ΤΟ ΒΑΡΟΥΣΙ

Το Βαρούσι αποτελεί την ιστορική συνοικία των Τρικάλων.

Η λέξη Βαρούσι δεν χρησιμοποιείται μόνο στην γειτονιά των Τρικάλων αλλά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και σήμαινε συνοικία εκτός “οχυρού”.

Διακρίνεται για το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό του σχέδιο. Παλιά διώροφα αρχοντικά το χαρακτηρίζουν. Τα περισσότερα ήταν κατασκευασμένα από πέτρα, πλίνθους στο ισόγειο και ξύλα στον επάνω όροφο με την τεχνική τής μπαγδατης (ξύλα και λάσπη με μαλλί ζώου).

Ό κάτω όροφος χρησιμοποιούνταν κυρίως για αποθήκευση ή αποτελούσε την κουζίνα του σπιτιού. Οι τουαλέτες ήταν στην αυλή.

Τέσσερα ήταν τα χρώματα πού επικρατούσαν. Η ώχρα, το λουλακί, το πράσινο ανοιχτό και το χοντροκοκκινο πού ήταν από σκόνες. Με την ανάμειξη με λευκό ή ώχρα, προέκυπταν το ροζ, τό ροδακινη’ και το βερυκοκι’.

Στο Βαρούσι υπάρχουν πολλές εκκλησιές με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Κατά τη διάρκεια τής τουρκοκρατίας πού οι Έλληνες ήταν πολύ καταπιεσμένοι, συσπειρωμένοι γύρω από τίς εκκλησιές και τα στενά δρομάκια του, κατόρθωσαν να διατηρήσουν τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα και τα εθνικά ιδεώδη.

Το 4ο Δημοτικο, το πιο παλιό σχολείο των Τρικάλων αποτέλεσε φάρο τής γνώσης και ανέδειξε σημαντικές προσωπικότητες.

Η περιοχή του Βαρουσιου βοήθησε στην πνευματική αναγέννηση. Η διάσωση’ του συμβάλλει στη διατήρηση τής πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το Βαρούσι δεν ανήκει μόνο στους κατοίκους του, αλλά σε όλη την Ελλάδα.

Γιώργος Κοτρώνης

Μαθητής ΣΤ τάξης

του 4ου Δημοτικού Σχολείου

Οι διδάσκοντες

Κος Σκαμπαρδωνης Στέλιος

Κα.  Στεργίου Χαρά και  ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου “ΤΟ ΒΑΡΟΥΣΙ” Γεώργιος Κλειδωνοπουλος, πού ξενάγησε τούς μαθητές.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης