Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 05.07.2024
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Αγανάκτηση και προβληματισμός επικρατεί στους Τρικαλινούς επιχειρηματίες της εστίασης μετά την επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% για τον καφέ.
Ως γνωστόν, από την 1η Ιουλίου ο συντελεστής ΦΠΑ στο σερβιριζόμενο καφέ, τσάι, κακάο, χαμομήλι και τα άλλα αφεψήματα επιστρέφει στο 24% μετά από τέσσερα χρόνια που είχε προσγειωθεί στο 13% λόγω της πανδημίας. Αντίθετα, στο 13% παραμένει μόνιμα ο συντελεστής ΦΠΑ για τον καφέ που θα παραγγέλνει ο καταναλωτής με delivery ή όταν θα επιλέγει να τον πάρει take away δηλαδή «στο χέρι». Σημειώνεται ότι στο 13% παρέμεινε ο συντελεστής ΦΠΑ και στα κόμιστρα των ταξί.
«Η αύξηση επιβαρύνει τους καταναλωτές»
Η επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% στα σερβιζόμενα ροφήματα, αντίστοιχα δηλαδή με τα μη αλκοολούχα ποτά, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των επαγγελματιών της εστίασης καθώς όπως υποστηρίζουν, με το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων να έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν την όποια επιπλέον επιβάρυνση.
Την αγανάκτηση του κλάδου μετέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καφετεριών Τρικάλων Δημήτρης Μαγκούτης, υπογραμμίζοντας ότι παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες ότι ο ΦΠΑ θα παραμείνει στον χαμηλό συντελεστή, από την 1η Ιουλίου αυτό άλλαξε.
«Με την αύξηση του ΦΠΑ ανεβαίνει η φορολόγηση και φυσικά μετακυλίεται η επιβάρυνση στον καταναλωτή, στην επιχείρηση και σε όλη την κοινωνία» υπογράμμισε με έμφαση.
Ταυτόχρονα, στάθηκε και στα προβλήματα που δημιουργούνται από τον «διπλό» συντελεστή του ΦΠΑ, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση ενός πελάτη που θα αγοράσει τον καφέ «στο χέρι», αλλά για κάποιο λόγο θα καθίσει σε κάποιο τραπέζι, έστω για 5’.
«Τι θα γίνε τότε; Όταν, έχει αγοράσει το προϊόν με τιμή στο 13%, αλλά θα διενεργηθεί κάποιος έλεγχος και αυτός θα κάθεται; Οπότε, έχουμε φορολογική παράβαση και για ακόμα μια φορά θα κληθούμε εμείς να ισορροπήσουμε την κατάσταση» πρόσθεσε.
Έως 50 λεπτά η αύξηση
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΠΟΕΣΕ η αύξηση του ΦΠΑ θα συμπαρασύρει ανοδικά τις τιμές λιανικής πώλησης του σερβιριζόμενου καφέ ως και 50 λεπτά.
Με τη μετακόμιση του ΦΠΑ από το 13% στο 24% o σερβιριζόμενος καφές πωλείται από ακριβότερα κατά 11%. Στα Τρίκαλα, πολλά καταστήματα αύξησαν τον καφέ τους έως και 50 λεπτά, με τον κ. Μαγκούτη να υπογραμμίζει ότι δεν αντέχουν άλλες απορροφήσεις στις συνεχιζόμενες αυξήσεις.
«Η αύξηση που αποφάσισε η Κυβέρνηση, θα περάσει στην κοινωνία, διότι δεν αντέχουμε άλλο την απορρόφηση των συνεχιζόμενων αυξήσεων» υπογράμμισε.
Την ίδια στιγμή οι επιχειρηματίες πρέπει να διαχειριστούν και τις μεγάλες αυξήσεις στη διεθνή τιμή του καφέ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές στην αγορά ποικιλίας καφέ Robusta έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών και από τον Ιανουάριο του 2024 έως το Μάιο έχουν αυξηθεί κατά 50% συμπαρασύροντας προς τα πάνω τη τιμή του καφέ Arabica.
Στην περίπτωση που οι τιμές παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα και με δεδομένο ότι το στοκ καφέ που διατηρούν οι επιχειρήσεις δεν ξεπερνά τις 60 μέρες, εκτιμάται πως το φθινόπωρο η πρώτη ύλη θα αγοραστεί ακριβότερα από 5% έως και 15% ανά κιλό.
Συνεπώς η επαναφορά του καφέ στο υψηλό ΦΠΑ 24% σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο νέων ανατιμήσεων από πλευράς παραγωγών αναμένεται να πλήξουν σημαντικά την καφεστίαση το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Πράγμα που θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης με αρνητικές επιπτώσεις για το κλάδο.
Ευαγγελία Κάκια