Σάββατο 18.05.2024 | Εορτάζουν: Ιούλιος, Ιουλία, Ιουλιανή, Ιουλίτσα, Γιουλία, Γιούλα, Γιουλίτσα, Τζούλια, Γιούλη, Γαλάτεια, Γαλατία, Φαεινός, Φαεινή

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Τι αναφέρουν σε σχετική εργασία τρεις επιστήμονες

Θεσσαλία: Μπορεί να πρωταγωνιστήσει με το μοντέλο της βιο-οικονομίας

ΤΟΠΙΚΑ19.04.2018 | 9:32 πμ

Γράφει ο/η

Αποστόλης Ζώης

Γράφει ο/η Αποστόλης Ζώης

Για σημαντικότητα της εφαρμογής των αρχών της βιο-οικονομίας και της κυκλικής βιο-οικονομίας και η συστηματική προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν σε επίπεδο τόσο της Περιφέρειας Θεσσαλίας όσο της χώρα μας, κάνουν λόγο τρεις διακεκριμένοι επιστήμονες στο πλαίσιο σχετικής τους ενδιαφέρουσας εργασίας που εκπόνησαν. Πρόκειται για τους Δρ. Μάριο Τρίγκα,  Επίκουρο Καθηγητή Δασικής Οικονομικής και Καινοτομίας Α.Π.Θ. ,  Δρ. Ιωάννη Παπαδόπουλο,   Καθηγητή Μάρκετινγκ και  Οικονομικής Επιχειρήσεων Ξύλου – Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και  Δρ. Γλυκερία Καραγκούνη , Επίκουρος Καθηγήτρια Επιχειρηματικής Στρατηγικής, Τεχνολογιών Παραγωγής και Καινοτομίας Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας.

 

Πρωταγωνιστήσει

 

Πιστεύουμε ότι καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη, σημειώνεται στη σχετική παραπάνω εισήγηση,  να υποστηριχθεί η στρατηγική αυτή από την έρευνα και την εκπαίδευση. Πανεπιστημιακά Τμήματα και Ερευνητικά Κέντρα – Ινστιτούτα σε Περιφερειακό επίπεδο θα πρέπει να υποστηρίξουν τα πλεονεκτήματα και τους διαθέσιμους πόρους αλλά και τις επιχειρήσεις σε κάθε περιοχή, για τη μετάβαση προς αυτό το μοντέλο της βιο-οικονομίας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μπορεί να πρωταγωνιστήσει προς αυτή την κατεύθυνση, διευκρινίζεται, καθώς δεν υφίσταται μέχρι στιγμής σε εθνικό επίπεδο κάποιο σχετικό Πανεπιστημιακό Τμήμα, παρά μόνο ορισμένα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, για να διευκρινίσουν οι παραπάνω επιστήμονες:

 

«Η συμβολή της ανώτατης εκπαίδευσης, της επιστήμης και της έρευνας, στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα αντικείμενα που πραγματεύεται η βιο-οικονομία, στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, των ευκαιριών και της χρηματοδότησης δράσεων, στην μεταφορά «καλών πρακτικών» από άλλες χώρες, στην ανάπτυξη μεγάλων και επωφελών συνεργειών μεταξύ πολλών κλάδων της οικονομίας, στην χάραξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει την χώρα μας προς μια πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη για τις επόμενες γενιές. Η Θεσσαλία μπορεί να πρωτοπορήσει και στον τομέα αυτό!».

 

Προκλήσεις

 

Τις επόμενες δεκαετίες προβλέπεται , σύμφωνα με τη σχετική εργασία, να υπάρξουν τεράστιες και απρόσμενες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο προερχόμενες από περιβαλλοντικές, κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές που υλοποιούνται σε μεγάλη γεωγραφική κλίμακα. Τα σενάρια άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας με το συνηθισμένο μέχρι σήμερα τρόπο δείχνουν ότι, θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός για τη χρήση πόρων, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, της αύξησης του πληθυσμού, της τεχνολογίας και των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων. Το 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τη στρατηγική «Καινοτομώντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη: η βιοοικονομία στην Ευρώπη», με σκοπό να θέσει τη στρατηγική για την επίτευξη των στόχων της βιοοικονομίας για αειφόρο διαχείριση των πόρων, τη μείωση της εξάρτησης από τους μη ανανεώσιμους πόρους, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και διατήρησης της ανταγωνιστικότητας, καταλήγουν επίσης. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Ε.Ε. (2017) το 2013 η Ευρωπαϊκή βιο-οικονομία δημιούργησε έναν κύκλο εργασιών 2,1 τρισεκατομμυρίων €, ενώ απασχολούνται σε αυτήν 10,6 εκατομμύρια άτομα. Πολλές χώρες της Ευρώπης (Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία, Μ. Βρετανία κά) έχουν «επενδύσει» στην βιο-οικονομία με πολύ αξιόλογα οικονομικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι, η ειδική χρηματοδότηση της ΕΕ για τη βιο-οικονομία ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ στο Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 (2014-2020).

Για να καταλήξουν:

 

«Ένας λόγος που οι ελληνικές επιχειρήσεις εμφανίζουν έλλειψη καινοτομικότητας είναι ότι, οι περισσότερες ανήκουν σε ώριμους κλάδους στον κύκλο της καινοτομίας. Μια αναπτυσσόμενη βιο-οικονομία σημαίνει ότι παρουσιάζεται η ευκαιρία μεγάλου αριθμού σε τύπους και είδη καινοτομίας. Με την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης σχετικής στρατηγικής  που θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία και το αποτελεσματικό μάρκετινγκ, θα δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης αναφορικά με το πώς θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κεφαλαιοποιήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες της βιο-οικονομίας».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης