Παρασκευή 21.01.2022 | Εορτάζουν: Αγνή, Αγνούλα, Ευγένιος, Ευγένης, Μάξιμος, Μάξιμη, Μάξιμα, Νεόφυτος, Νεοφυτία, Νεοφύτη, Πάτροκλος, Πατρόκλειος, Πατροκλέας, Πατροκλής, Πατρόκλεια, Πατροκλά, Πάτρα, Πατρούλα

Εξοικονομώ: Φωτιά πήραν τα συνεργεία

ΤΟΠΙΚΑ30.08.2018 | 6:21 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Μετά από χρόνια αναμονής το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ ΙΙ ήρθε για να δώσει μια ανάσα σε κατασκευαστικούς κλάδους αλλά και να αναβαθμίσει κατοικίες στα Τρίκαλα. Χιλιάδες οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ωστόσο ελάχιστες συγκριτικά όσες εγκρίθηκαν. Παρόλο αυτά, οι εργασίες πολύτιμες για κλάδους που στα χρόνια της κρίσης σχεδόν αδράνησαν με τους επαγγελματίες να παίρνουν ξανά μια ανάσα.

Η θερμική θωράκιση είναι από τις πρώτες παρεμβάσεις που επιλέγουν οι ιδιοκτήτες. Αυτό από τη μία σημαίνει μονώσεις με τα περισσότερα κτίρια να υστερούν σημαντικά σε αυτό το σημείο. Για χρόνια, είτε γιατί τα υλικά που χρησιμοποιούνταν δεν ήταν αυτά που έπρεπε είτε γιατί δεν δινόταν μεγάλη βαρύτητα σε αυτή την κατεύθυνση από κατασκευαστική άποψη, η θερμομόνωση  ήταν ένα στοιχείο στο οποίο δεν δινόταν η απαραίτητη βαρύτητα. Αυτό από τη μία σήμαινε μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τα νοικοκυριά από την άλλη ενεργειακή σπατάλη.

Πλέον, φαίνεται ότι το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων, έχουν καταλάβει πόσο σημαντικό βήμα αποτελεί η θερμομόνωση. Ακόμη και για σπίτια στα οποία δεν κατοικούν οι ίδιοι και κτίρια που ενοικιάζουν μιας και το ακίνητο αναβαθμίζεται σημαντικά από την θερμομόνωση με αποτέλεσμα να αποκτά και μεγαλύτερη αξία και ζήτηση.

Από εκεί και πέρα το φυσικό αέριο, ήρθε για να αλλάξει σημαντικά την καθημερινότητα στα Τρίκαλα. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν είχαν εγκαταστήσει τα τελευταία χρόνια, πλέον με το «Εξοικονομώ» μπαίνουν στη διαδικασία επιλέγοντας το Φυσικό Αέριο λόγω της αστάθμιτης τιμής του πετρελαίου αλλά και λόγω του ότι δεν προσφέρει  πλήρη ανεξαρτησία στη θέρμανση ειδικά στην περίπτωση πολυκατοικιών.

Όπως και να έχει, μέχρι και το χειμώνα, από μια περίοδο χωρίς ιδιαίτερη κίνηση, όσοι αναλαμβάνουν ρόλο στην αναβάθμιση των κτιρίων, φαίνεται ότι θα δούνε τις δουλειές τους να τρέχουν… Το θέμα όπως τονίζουν βέβαια, είναι να υπάρξει μια εξομάλυνση της κατάστασης και μετά το πρόγραμμα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020